Dacă încă nu te-ai hotărât unde să pleci în vacanță, orașul medieval Sibiu este ocazia perfectă pentru a descoperi cele mai frumoase obiective turistice din oraș și împrejurimi.

Orașul Sibiu este un centru cultural și economic important din sudul Transilvaniei și unul dintre cele mai înfloritoare orașe ale zonei. În anul 2007, orașul a fost Capitală Culturală Europeană împreună cu orașul Luxemburg, iar în prezent, Sibiul este unul dintre orașele cu un nivel foarte ridicat de investiții străine din România.

Mai jos am pregatit top 10 atractii turistice pe care nu trebuie sa le ratezi cand mergi in vacanta in Sibiu.

  1. Podul Minciunilor

Aflat  in Piata Mica din Sibiu, Podul Minciunilor este unul dintre cele mai importante simboluri ale orasului si este pasarela pietonala ce face legatura intre Piata Mica si Piata Huet. Desigur, s-au spus multe legende in legatura cu Podul Minciunilor, dar cea mai cunoscuta este aceea, conform careia, daca cineva spune o minciuna cat timp este pe acest pod, risca sa cada il gol cu tot cu el.

Podul Minciunilor este incarcat cu ornamente vegetale si geometrice si este locul de promenade preferat de cei mai multi turisti care viziteaza meleagurile sibiene, dar si de localnici.

  1. Turnul Sfatului

Situat între cele mai importante două pieţe ale oraşului, mai precis la colţul dinspre miază-noapte – răsărit al Pieţei Mari, Turnul Sfatului a fost din totdeauna simbolul caracteristic al oraşului Sibiu. Numele turnului provine de la funcţia de apărare asupra porţii de intrare în cea de-a doua incintă, situată în imediata apropiere a clădirii ce adăpostea primăria Sibiului, menţionată documentar în anul 1324. Având iniţial funcţia de turn de fortificaţie, de apărare, din a doua incintă de fortificaţie, acesta se prăbuşeşte parţial în anul 1585, în urma unui cutremur. Parterul şi primele două etaje aparţin astăzi construcţiei originale din sec. XIII.
În anul 1588 turnul este reconstruit cu ajutorul contribuţiei cetăţenilor oraşului. În anul 1720 paznicii turnului primesc ordin din partea magistratului de a repeta la tobă, la fiecare jumătate de oră, bătaia ceasului. Acoperişul îşi schimbă înfăţişarea de-a lungul timpului, de la unul scund, piramidal, la cel piramidal octogonal înalt, flancat de patru turnuleţe care serveau drept semn de judecătorie a oraşului.

Accesul în interiorul turnului, din vârful căruia poți admira o bună parte din orașul Sibiu, se face printr-o scară spiralată cu 141 de trepte.

Putem spune, fără niciun dubiu, că acesta este simbolul orașului Sibiu, iar tu te vei convinge de acest lucru în momentul în care vei ajunge să îl admiri personal.

  1. Biserica Evanghelica

Dacă ajungi în Sibiu, nu rata Biserica Evanghelică, unul din cele mai importante puncte de atracție turistică din oraș. Aici este înhumat baronul Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei. Catedrala, situată în Piața Huet, impresionează cu arhitectura sa gotică, fiind considerată una din cele mai frumoase biserici din Transilvania.
Clădirea este dominată de turnul pe şapte nivele cu cele patru turnuleţe pe colţuri, semn că oraşul avea dreptul de condamnare la moarte (în latină ius gladii, literal „dreptul sabiei”). În turn se ajunge urcând 192 de trepte care se opresc la cele 4 turnuleţe de unde se oferă o vedere generală a oraşului. Punctul de observare este situat la 55 m.

  1. Gradina Zoologica

În Pădurea Dumbrava Sibiului vei găsi cea mai mare grădină zoologică din România, locul unde încă există lupi iberici aduși de la Zoo Veszprem, Ungaria. De asemenea, grădina Zoo din Sibiu este prima grădină din întreaga țară care a cumpărat o pereche de zebre.

Locul are în administrație o mulțime de specii de animale, de la feline sălbatice, precum râși, până la animale autohtone, donate grădinii chiar de către vânătorii din zonă, așa cum este cazul mistreților, al cerbului carpatin, al vulturului, al lupilor sau al mai multor specii de păsări. În total, vei putea admira peste 200 de animale și păsări din 52 de specii

  1. Muzeul Brukenthal

Baronul Samuel von Brukenthal, fostul Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei între anii 1777 și 1787 și-a ridicat la Sibiu un palat care îi poartă numele și care adăpostește peste 800 de tablouri și alte obiecte de artă, dispuse în cele 13 săli ale muzeului. Etajele 1 și 2 ale Palatului Brukenthal găzduiesc cele mai importante galerii de artă europeană din România.

Este cel mai vechi muzeu din țară, dar și cel mai mare din sud-estul Europei. Puțini știu că în anul 1968 Muzeul Brukenthal a fost spart, iar din interior au fost furate opt tablouri care, la acel moment, valorau suma de 25 de milioane de dolari.

Dar, dincolo de colecţia bogată, palatul, monument în stil baroc, impresionează prin arhitectura sa bine păstrată, elementele de detaliu atât de interior cât şi de exterior şi mobilier, majoritatea pieselor vechi de peste două secole.

  1. Muzeul Astra

Este un obiectiv turistic al orașului Sibiu care se întinde pe o suprafață de 96 de hectare, tocmai din acest motiv este considerat unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România. În jurul lacului vei regăsi creații ale civilizației populare tradiționale, pre industriale românești, dar și case, ateliere și clădiri.
Muzeul s-a născut din dorinţa românilor ardeleni de a-şi defini propria identitate etnoculturală, în conglomeratul etnic al Imperiul Austro-Ungar şi pe fondul emancipării culturale a tuturor popoarelor din centrul şi sud-estul Europei.

  1. Parcul Natural Dumbrava Sibiului – rezervatia naturala de 960 ha

Parcul Natural Dumbrava Sibiului este la doar 4 km de centrul orașului Sibiu și cuprinde peste 100 de specii de plante cu flori, dar și animale precum: căprioare, mistreți, veverițe ori păsări precum: ciocănitoare, bufniță, pițigoi, mierlă, pupăză, cuc, vrabie, corb etc. Pădurea Dumbrava a fost locul preferat de promenadă pentru sibieni încă din sec. al XVIII-lea, astăzi fiind renumită prin Muzeul Civilizaţiei Populare ASTRA şi prin Grădina Zoologică care se află aici.

  1. Pasajul Scarilor

Pasajul Scărilor este unul dintre locurile cu atmosfera medievală cel mai bine conservată din Sibiu. Unii istorici presupun că Pasajul Scărilor ar fi fost construit prin secolul al XIII-lea, dar majoritatea specialiștilor opinează că abia la începutul secolului al XIV-lea primarul Markus Pempfflinger a dispus construirea pasajului.

Cunoscut și sub numele de “Zidul cu ace”, Pasajul Scărilor a fost construit din piatră și cărămidă, făcând legătura între Orașul de Sus și Orașul de Jos prin două ramificații de scări și arcade care înconjurau zidurile cetății din jurul Bisericii Evanghelice.

Pasajul se termină în partea de sus, la întretăierea cu strada Odobescu, cu Turnul de Poartă și cu Primăria Veche, astăzi Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Național Brukenthal.

  1. Castelul de Lut Valea Zanelor

Unul din cele mai populare locuri de vizitat în apropiere de Sibiu, Castelul de Lut Valea Zânelor este situat în Porumbacu de Sus, la circa jumătate de oră de mers cu mașina. Odată ajuns aici, ai impresia că pătrunzi într-un tărâm al poveștilor și basmelor. Locul este ideal pentru a-l vizita împreună cu copiii, dar și adulții care vor să-și aducă aminte de copilărie vor trăi aici o experiență de neuitat.

  1. Transfagarasanul

Dacă ajungi prin Sibiu, ar fi păcat să nu urci pe Transfăgărășan, una dintre cele mai spectaculoase șosele din lume, pe care au ținut morțiș să își încerce mașinile și cei de la Top Gear din Marea Britanie. Drumul are o lungime totală de 152 de kilometri și traversează, în serpentine spectaculoase, munții Făgăraș, făcând legătura între Muntenia și Transilvania.

Întins pe teritoriile județelor Argeș și Sibiu, Transfăgărășanul numără o mulțime de obiective turistice pe care merită să le treci pe lista ta de locuri superbe vizitate de tine. Lacul și barajul Vidraru, Valea râului Capra, Cascada Capra, Rezervațiile Naturale Golul Alpin Bâlea și cel al Munților Făgăraș, dar și lacul glaciar și cascada Bâlea sunt preferate de toți cei care admiră peisajele Transfăgărășanul.

 

In ideea ca ti-au placut recomandarile noastre, te invitam sa distribui acest articol. Asadar alege informat pentru vacante reusite!!!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *