Top 10 obiective turistice din Vaslui

Orașul Vaslui este unul dintre cele mai mici orașe de reședință de județ din România. Acesta se află într-o zonă centrală, ceea ce face accesul foarte ușor spre orice parte a Moldovei.

Orașul are un potențial turistic destul de ridicat, însă fiind foarte slab promovat, numărul turiștilor este mic. Aici poți vizita muzee, case memoriale, clăriri istorice, te poți plimba prin centrul istoric sau prin parcurile frumos amenajate.

 

Obiective turistice

 

  1. Muzeul viticol din Huși expune numeroase unelte, mecanisme și informații despre modul în care se prepare vinul în această zonă a țării.

Secția cea mai mare a muzeului prezintă obiecte viti-vinicole, de la butuci de viță-de-vie, la diferite aparate de cules și obținut vinul. Colecția este completată de o prezentare a evoluției paharelor de degustare. De asemenea, aici mai poți vedea sticle din lut ars, unelte pentru plantarea vițelor și îngrijirea viilor.

Vizita la acest muzeu poate deveni o experiență memorabilă. Nu uita să-l treci pe lista de obiective turistice pentru următoarea ta vacanță.

 

  1. Rezervația arheologică „Curtea Domnească” este considerată ca fiind un simbol al orașului. Datează din perioada medievală, sub domnia a doi voievozi ai vremii: Alexandru cel Bun și Ștefan al II-lea.  

Rezervația arheologică Curtea Domnească include ruinele curții domnești și biserica domnească „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”.

Primele cercetări arheologice au început în 1942 și au continuat până în jurul anilor ’80. În urma acestor săpături au fost descoperite câteva obiecte valoroase din punct de vedere artistic, printre care se remarcă coșurile ce prezintă scene ale vieții țărănești.

Un loc plin de istorie, cu o încărcătură spirituală, care se ramarcă prin icoanele impunătoare ce sunt expuse de-a lungul zidurilor, prin spațiul verde, plin de flori colorate.

 

  1. Casa Ghica este situată în centrul istoric al Vasluiului. Aceasta impresionează orice trecător prin arhitectura sa, fiind construită în variantă neoclasică, de arhitecți ruși și polonezi.   

Laurențiu Chiriac, muzeograf la Muzeul Județean Vaslui a declarant pentru estnews.ro că această casă „are aspectul unui conac boieresc, construit în stil eclectic, cu elemente neoclasice. La intrare, străjuiesc două coloane care susțin un fronton, iar marginile clădirii sunt marcate de turnulețe, specifice construcțiilor conacelor boierești din Moldova. Construcția este din piatră, zidărie și cărămidă, având proporții armonioase. Această clădire a aparținut marii familii boierești Ghica.”

Construcția a fost declarată monument istoric, intrând în patrimonial Ministerului Învățământului.

Casa Ghica este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona Moldovei, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratezi dacă te afli în apropiere.

 

  1. Conacul Prezan îl găsești în satul Schinetea, comuna Dumești. Acesta a fost construit de familia lui Constantin Prezan, unul dintre cei șase mareșali ai Armatei Române, erou al Marelui Război de Reîntregire a României, în secolele XIX-XX.

La începuturi, datorită naționalizării autorităților comuniste, conacul a fost cămin-spital pentru persoane adulte cu handicap psihic sever. După Revoluție, nepoata mareșalului a revendicat conacul, iar în 2002, acesta a fost donat către Muzeul Județean „Ștefan cel Mare”.

La Conacul Prezan vei găsi expuse obiecte originale, fotografii, documente, arme, medalii și uniforme militare care i-au aparținut mareșalului Prezan.

Din păcate, în ultimii ani, conacul a ajuns într-o stare avansată de degradare, însă, cu toate acestea, este un loc plin de istorie și merită vizitat.

 

  1. Muzeul caricaturii din Huși a fost deschis în 2006 și este unul dintre puținele muzee din țara noastră unde poți admira ilustrații satirice ale celor mai cunoscuți caricaturiști români.

Muzeul a luat naștere la inițiativa lui Cristian Marcu, un artist talentat care a făcut animație pentru 32 de filme de copii și care a primit 53 de premii în întreaga sa carieră.

Intră și tu în lumea caricaturilor, vizitând muzeul și admirând operele.

 

  1. Casa Mavrocordat este o clădire istorică, din municipiul Vaslui, construită între anii 1883 și 1892 de către Gheorghe Mavrocordat.

Palatul a fost ridicat din cărămidă și zid. El iese în evidență prin bogatele decorațiuni: de la capiteluri corintice, la metope din ceramică smălțuită. De asemenea, pot fi observate elemente care aparțin Renașterii italiene, acestea caracterizându-se prin fierul forjat. Construcția era formată dintr-un corp central și două aripi laterale. Încăperile erau folosite de familia Mavrocordat în diverse scopuri: salonul cel mare era unul de recepție, dans și concerte, o altă încăpere era folosită pe post de seră. Familia avea la dispoziție cinci camere, iar personalul opt.

Din 1956 a funcționat și funcționează Palatul Copiilor (Clubul Elevilor), aparținând de Ministerul Educației și Cercetării. La început au fost șase cercuri pentru elevi, dar în cei peste 50 de ani de existență instituția și-a diversificat mereu activitatea, ajungând la peste 30 de cercuri, elevii având posibilitatea să se afirme în diferite domenii.

 

  1. Conacul Rosetti Solescu se regăsește în satul Solești. Acesta este inclus pe lista monumentelor istorice din țara noastră. Pe proprietate se află casa domnească, un zid de incintă, un parc cu arbori seculari și o biserică. Tot aici se află și mormântul Doamnei Elena Cuza, soția lui Alexandru Ioan Cuza.

Conacul domnesc a fost construit la începutul secolului al XIX-lea în stilul arhitecturii moldovenești specifice acelei perioade, cu elemente tradiționale și neoclasice. Acesta are trei nivele și 15 camere.

În urma cutremurului din anul 1977, clădirea s-a degradat foarte tare, iar cu toate acestea, nici până în prezent nu a fost restaurată.

Deși este un conac ruină, pentru localnici, rămâne una dintre cele mai frumoase clădiri din zonă, așa că, merită măcar să o vizitezi în trecere.

 

  1. Mausoleul Peneș Curcanul a fost construit în anul 1934, în memoria celor care au luptat în timpul luptei de independeță a neamului românesc, între anii 1877 – 1878, dar și în Primul Război Mondial.

În mausoleu au fost înmormântați sute de ofițeri, unii dintre ei fiind necunoscuți. În mijlocul mausoleului este înmormântat sergentul Constantin Țurcanu, cunoscut sub porecla Peneș Curcanul.

Acesta este situat în cimitirul din orașul Vaslui și este realizat din marmură, piatră și bronz. La ridicarea sa au lucrat Luise Severianu și Victor Bilbuitto.

  1. Muzeul Ștefan cel Mare din Vaslui este locul perfect pentru pasionații de istorie și tradiții românești. Acesta deține o secție de istorie și arheologie unde se pot vedea obiecte și documente din Antichitate și până în Epoca Modernă. De asemenea aici vei mai găsi o secție de etnografie, de artă populară și artă modernă. În total, muzeul adăpostește peste 18.000 de exponate, unele datând din perioadele străvechi ale istoriei.

Muzeul Ștefan cel Mare poate fi vizitat în fiecare zi a săptămânii, în intervalul 9.00 – 17.00.

 

  1. Parcul Copou din Vaslui este cea mai mare grădină publică din oraș. Aici te poți relaxa, te poți plimba prin grădinile tematice amenajate sau poți admira Aleea Scriitorilor, unde sunt expuse busturile lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Mihail Kogalniceanu, Costache Negri sau Alecu Russo.

Parcul Copou este o oază de liniște, de relaxare și de bucurie. Acorda-i timp și petrece câteva clipe în minunatul parc.

 

În județ există mai multe muzee sătești care merită vizitate.

Vizitându-le, vei descoperi tradițiile și obiceiurile specifice zonei. Astfel, printre cele mai cunoscute muzee se numără: Muzeul Sătesc Vulturești, Muzeul Sătesc Vutcani, Muzeul Sătesc Tăcuta, Muzeul Sătesc Banca și Muzeul Sătesc Grumezoaia.

 

Dacă ți-au plăcut recomandările noastre, te invităm să distribui acest articol și prietenilor tăi.

 

5 raspunsuri
  1. Stefan-Iuri Dumitriu
    Stefan-Iuri Dumitriu says:

    Buna ziua!

    Am deschis site-ul dumneavoastra si am cautat atractii si obiective turistice din judetul Vaslui. Am constatat, cu mare parere de rau, ca municipiul Barlad este inxistent in recomandarile dumneavoastra. Barladul are un muzeu minunat, cum foarte putine orase din tara au, Muzeul Vasile Parvan – Istorie – Arta – Astronomie, cu patru corpuri de cladiri in care functioneaza, pe langa expozitii tematice si expozitii permanente, cum este cazul expozitiei „INTERFERENTE” din „CASA STURDZA” care adaposteste minunate lucrari ale doi mari artisti ai Barladului: CORNELIU VASILESCU si DRAGOS PATRASCU. Barladul se mandreste cu pavilionul „MARCEL GUGUIANU” unde puteti admira minunate lucrari din creatia sculptorului barladean, loc in care incarcatura emotionala este deseori intregita si amplificata de minunate concerte de muzica clasica, sustinute de unii dintre cei mai mari interpreti ai nostri si din strainatate (pianistul Horia Mihail cu minunatul proiect „PIANUL CALATOR”, Alexandru Tomescu alaturi de vioara-i Stradivarius preluata de la marele noastru violonist Ion Voicu, Gabriel Croitoru alaturi de nu mai putin faimoasa vioara Gurneri, pianistul Valentin Gheorghiu cu deosebita-i sensibilitate interpretativa, Ion Bogdan Stefanescu impreuna cu flautul lui de aur (si la propriu si la figurat), doamna profesoara Mihaela Tomenscu alaturi de Fundatia Culturala „REMEMBER ENESCU” si lista poate continua cu multe alte nume deosebit de importante in lumea muzicii culte).
    Ne mandrim si cu alte doua foarte fierbinti puncte de atractie – Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan”. Aici, dupa sute de ore de cautari adunate incepand cu anul 2006, s-a facut o descoperire fara precedent: la începutul lunii noiembrie 2019, astronomul Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Observatorul Astronomic din Bârlad, a găsit o stea fără nume, a raportat noua descoperire la Asociaţia Americană pentru Observarea Stelelor, de unde a primit confirmarea. Acum, Barladul are propria stea pe cer ce se numeste „Bârlad V1”, stea variabilă, care se află la o distanţă de aproape 4.000 de ani lumină, în dreptul constelaţiei Perseus. De toate aceste frumoase realizari se fac „vinovati” in primul rand directorul Muzeului, dr. Mircea Mamalaucã, ce a fost distins de Academia Românã cu Premiul „Vasile Pârvan”, la categoria „Stiinte Istorice si Arheologice”, pe anul 2018, pentru lucrarea „Descoperiri din perioada antichitãtii târzii în Podisul Central Moldovenesc” impreuna cu minunatul colectiv al muzeului barladean ce se straduieste sa tina intr-un freamat continuu activitatea muzeala, Consiliul judetean Vaslui si Primaria Barlad pentru suportul material (slava Domnului ca sefii acestor doua importante institutii sunt iubitori si sustinatori de arta) si, desigur, toti locuitorii Barladului care sustin in diverse moduri (inclusiv sponsorizari) toate aceste minunate atractii si obiective turistice din dragul nostru Barlad.

    Vreau sa cred ca omiterea obiectivelor turistice barladene din site-ul dumneavoastra nu a fost cu intentie si, mi-ar placea foarte mult, sa constat, la urmatoarea cautare „atractii si obiective turistice din judetul Vaslui”, ca Barladul va aparea, si el, cu macar o parte din obiectivele turistice pe care le are din belsug.

    Va multumesc si va doresc sanatate multa si spor in tot ceea ce faceti!
    Stefan-Iuri Dumitriu
    0757 633 598

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *