Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, având altitudinea maximă de 2145 de metri în Pasul Urdele. Este un drum de 140 km care unește Transilvania cu Oltenia, pornind din localitatea Săliște din județul Sibiu și terminându-se în localitatea Novaci din județul Gorj. Își are originea numelui din latină și înseamnă ”țara de dincolo de munți”, dar mai este supranumit și ”Drumul Regelui” deoarece Regele Carol al II-lea, după ce a reconstruit acest drum în anul 1938 și l-a inaugurat, a parcurs împreuna cu familia regală tot traseul.

Transalpina este un drum național care este mult mai înalt și mai vechi decât Transfăgărășanul, dar este și mai puțin cunoscut deoarece abia în anul 2009 au început lucrările de asfaltare ale acestuia. A fost construit încă din perioada dacilor, e către armata romană în drumul ei spre Sarmisegetusa, apoi a fost pavată în timpul regelui Carol al II-lea, după anul 1930 și reabilitată de către nemți în cel de-al Doilea Război Mondial, iar mai apoi a fost dată uitării până în 2009.

Drumul fiind unul alpin și de mare altitudine, la fel ca Transfăgărășanul, este închis pe perioada iernii, între stațiunea Rânca și Obârșia Lotrului. De la data de 1 iunie 2022 a fost dat drumul circulației rutiere între orele 7 și 21, însă cu restricții de viteză de 30 km/h și de tonaj de 3,5 tone.

Pe lângă frumusețea traseului în sine, de pe Transalpina se pot observa mai multe vârfuri și lacuri, printre care: Vârful Urda (2 228 m), Vârful Păpușa (2 136 m), Lacul Oașa, Lacul Tău și Lacul Vidra. Se pot face și câteva trasee și anume: Cheile și Valea Gilortului cu accesul din Novaci, de unde începe și Transalpina; Cheile Olteţului cu peisaje minunate, cascade, caverne și stânci; Peștera Polovragi, care este o peșteră caldă și umedă aflată la 670 de metri altitudine; Crucea lui Ursache, Peștera Muierilor care impresionează prin formațiunile din interior, dar și prin relicvele descoperite acolo; Lacul Gâlcescu care este declarat monument al naturii și Lacul Oașa care află la finalul drumul Transalpina, în județul Alba.

Dacă aceste rânduri te-au făcut deja să îți împachetezi bagajele și să pornești la drum, îți las mai jos câteva locuri unde te poți caza și de unde poți avea o priveliște fermecătoare.

 Pensiunea Petru 

📍Sat Dobra, comuna Șugag, jud Alba

Pensiunea Petru se află la doar 2 km de Transalpina, în satul Dobra, județul Alba. Pensiunea dispune de 6 camere cu baie proprie, TV și vedere la munte și o bucătărie complet utilată, plus zonă de grătar cu foișor. Pe lângă asta, te poți relaxa în piscina din curte, în jaccuzi sau ascultând sunetul râului care trece prin curte. Este acceptată plata cu tichete de vacanță și plata cash sau cu cardul.

Dacă dorești să faci o plimbare prin zonă poți vizita printre altele Mănăstirea Oașa, Colecția muzeală Nicolae Cernat sau Stânca Grunzii.

Vezi aici detalii suplimentare despre locație și tarife: Pensiunea Petru

 Casa Dives Transylvania

📍Comuna Pianu, județul Alba

Casa Dives se află în comuna Pianu din județul Alba și are o capacitate de până la 16 adulți si 7 copii. Camerele îmbină modernul cu tradiționalul, fiecare având baie proprie, TV, WI-FI și minibar și vedere către pădure, piscină sau grădină.

Pe lângă piscină și ciubăr, pensiunea are restaurant care este punct gastronomic local cu mâncare slow food și îți poate pune la dispoziție mai multe activități printre care: masaj de relaxare, plimbare cu căruța trasă de cai, închiriere de biciclete, vizită la Castelul Bethlen-Haller și degustarea vinurilor Jidvei, drumeții de o zi și plimbare cu buggy-ul. Este acceptată plata cu tichete de vacanță și cu cardul.

Vezi aici detalii suplimentare despre locație și tarife: Casa Dives Transylvania

 Cabana Rustik Jina

📍Sat Jina, județ Sibiu

Cabana Rustik Jina din satul Jina, județul Sibiu te așteaptă într-o locație construită în stil rustic, dar cu dotări moderne. Are 4 camere duble și 2 camere triple, 4 băi, living, bucătărie utilată complet, grătar și ceaun. Aici te poți relaxa în piscină, în jaccuzi-ul încălzit la centrala cu lemne sau la un masaj de relaxare.

Unitatea se închiriază integral și dacă singura problemă pentru care nu ați veni este că nu aveți unde să vă lăsați animalul de companie puteți uita de aceasta grijă deoarece acești sunt bine veniți la cabana Rustik Jina.

Câteva dintre obiectivele turistice pe care le poți vizita aici sunt  Pintenii din coasta Jinei, Stâncile de la Grumaji sau Masa Jidovului, care sunt declarate monumente ale naturii.

Vezi aici detalii suplimentare despre locație și tarife: Cabana Rustik Jina

 Cabana Iancu Jina

📍Comuna Jina, județ Sibiu

Cabana Iancu Jina aflată pe traseul Transalpinei, mai exact în comuna Jina in județul Sibiu te așteaptă într-un cadru de poveste, înconjurați de natură și de aerul curat de la munte.

Dispune de 5 camere duble și 2 camere triple, o bucătărie utilată, o curte cu foișor și zonă de grătar. Cabana se închiriază integral pentru minim 2 nopți și sunt acceptate și animalele de companie pentru a se bucura și ele de natură și de peisajele frumoase.

Poți vizita în zona Biserica veche construită in 1795, declarată monument istoric; Biserica nouă, numită și ”Catedrala Munților” sau Muzeul pastoral ”Casa Morariu” inaugurat în 2006, unicul din țară.

Vezi aici detalii suplimentare despre locație și tarife: Cabana Iancu Jina

 Pensiunea Podul Cetații

📍Capâlna, nr 172, jud Alba

Pensiunea Podul Cetatii este situata la poalele Cetatatii Dacice de la Capalna, pe traseul spectaculoasei sosele Transalpina care face legatura cu Obarsia Lotrului si Voineasa si cu Obarsia Lotrului – Petrosani.
Pensiunea Podul Cetatii oferă spre cazare 6 camere duble, 2 camere twin, 1 apartament si 3 bungalow-uri.Toate camerele sunt prevăzute cu următoarele facilități: baie proprie, TV, Wi-Fi gratuit și minifrigider.
Pensiunea dispune de piscină în aer liber, teren de sport multifuncțional prevăzut cu nocturnă, parc de joacă pentru copii, facilități pentru grătare, bucătărie separată, salon pentru servirea mesei și sală de evenimente.
Locația este perfectă pentru team-building-uri, tabere școlare, botezuri și onomastice si parcare.

Vezi aici detalii suplimentare despre locație și tarife: Pensiunea Podul Cetatii

Dacă ai găsit aici cazarea potrivită pentru tine și ai pornit la drum nu pot să îți urez decât vacanță plăcută! Te mai așteptăm și pentru alte recomandări pentru următoarea ta vacanță sau escapadă de weekend.

Dacă ți-a plăcut articolul nostru și vrei să susții proiectul „Am fost in vacanta”, te rugăm să dai share și prietenilor tăi. Mulțumim!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *