Sunt momente în care timpul nu îți permite să pleci foarte departe de București. Astăzi, îți propunem 6 conace superbe, situate la mai puțin de două ore de capitală.
- Conacul Bellu, numit și “cel mai frumos conac al secolului XIX”, te va impresiona încă de la exterior, prin arhitectura sa în stil vechi românesc. Construit pe o fostă moșie a familiei Cantacuzino, a servit drept locuință baronului Alexandru Bellu, un important om politic al vremii.
Superbul conac este situat în Urlați, la o distanță de aproximativ 80 km de București, pe un domeniul de basm și poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 9.00 și 17.00.
Taxe de vizitare:
– adulți – 8 Lei
– pensionari, eroi ai revoluției – 4 lei
– copii, elevi, studenți – 2 lei
ghidaj – 5 lei /oră, gratuit pentru grupuri de minim 10 vizitatori
- Conacul Pană Filipescu a fost construit în 1650, cu banii de la nunta dintre marele logofăt Pană Filipescu și Maria Cantacuzino. Inițial, domeniul a aparținut Filipeștilor, iar după Marele Război, a fost vândut Cantacuzinilor.
Construit în stil tradițional, cu coloane și foișor, cu parterul înalt, făcând trecerea la stilul brâncovenesc, conacul se află în Filipeștii de Târg, la 23 km de Ploiești și 97 km de București și poate fi vizitat de marți până duminică, în intervalul 9.00 – 17.00
Tarife:
– adulți – 10 lei,
– copii, elevi, studenți- 4 lei,
– pensionari, eroi ai revoluției – 6 lei
– taxa de ghidaj: 10 lei/ oră, gratuit pentru grupuri de minim 10 persoane
- Conacul Drugănescu a fost ridicat între anii 1710-1715 de către Gavril Drugănescu, vornic de Târgoviște. Conacul, construit în stil brâncovenesc, a fost preluat în 2012 de Protoieria Bolintin, deoarece atât urmașii familiei Drugănescu, cât și prințesa Marina Știrbey, nu l-au mai putut întreține.
O dată renovat, în interiorul conacului a luat naștere și un muzeu etnografic. Vizitarea, cu tot cu ghid, este gratuită.
Conacul se află la 30 km de București, în satul Stoeneşti, comuna Floreşti-Stoeneşti, din judeţul Giurgiu.
- Conacul Hagianoff face parte din Domeniul Manasia și a fost construit în 1899. După cel de-al doilea Război Mondial, proprietățile familiei sunt confiscate abuziv de către regimul comunist.
În 2006, fiica actriței Irina Dall cumpără domeniul și îl restaurează cu ajutorul unei echipe de profesioniști. Fiecare cameră a conacului este decorată cu piese de mobilier și accesorii cumpărate din România și din străinătate.
Cu o atenție uimitoare acordată fiecărui detaliu, saloanele conacului, crama sau parcul de două hectare sunt reinventate și adaptate contextului contemporar. Contrastul dintre detaliile arhitecturale sofisticate și echipamentele moderne high-tech îi conferă conacului un caracter eclectic rar întâlnit în România.
Domeniul Manasia se află la o oră de mers cu mașina de București.
- Conacul Udriște-Năsturel se află la Herăști, la o distanță de 36 km de București.
Construit în 1664, de frații Năsturel, conacul a fost clădit doar din piatră șlefuită, adusă din Bulgaria și are șapte camere mari la etaj și șapte la parter. Acesta nu este decorat cu mobilă și are foarte puține elemente de decor, dar este impresionant prin arhitectura sa.
Conacul poate fi vizitat de marți până duminică, în intervalul 9.00 – 17.00
- Conacul Brătianu – Vila Florica e fost reședința celei mai cunoscute familii politice de liberali – familia Brătianu. Amplasat într-un cadru superb, în 1829, conacul începe să-și scrie povestea.
În urma căsătoriei cu Pia Pleșoianu, Ion C. Brătianu, își stabilește vatra la Florica. O transformă treptat dintr-o casă cu patru camere într-o vilă boiereasca cu terasă și alte opt încăperi. Numele de Florica este dat conacului în memoria primei fiice a a lui I. C. Brătianu, decedată la vârsta de trei ani.
Conacul a fost restaurant și deschis publicului în anul 2020, muzeul I. C. Brătianu este cel mai nou muzeu din țară și este situat la mai puțin de două ore de București.
Dacă ți-au plăcut recomandările noastre, te invităm să distribui acest articol.