Când spui roșu de Humor, albastru de Voroneț, verde de Sucevița sau Galben de Moldovița te gândești inevitabil la Bucovina.
Bucovina, cunoscută și sub numele de “Țara Fagilor” este un ținut facinant și una dintre cele mai frumoase provincii carpatice. Această zonă impresionează din punct de vedere istoric, geografic și turistic, dar mai ales prin momumente sale. Bucovina este apreciată pentru multitudinea de mănăstiri construite de Ștefan cel Mare, Alexandru cel Bun, Petru Rareș și Alexandru Lăpușneanu.
Natura a creat peisaje impresionante, relieful fiind de-a dreptul spectaculos. Munți, păduri, brazi, râuri, izvoare, dealuri, câmpii, toate acestea, împreună cu istoria și mâncărurile autentice fac dintr-o vizită în Bucovina, o călătorie de vis.
Cu toate că principala atracție rămân mănăstirile, cele mai celebre fiind Voroneț, Moldovița, Sucevița, Putna și Humor, zona Bucovinei oferă turiștilor posibilitatea de a vizita cetăți, dar și de a parcurge trasee montane de dificultăți diferite.
Obiective turistice din zona Bucovinei:
În primul rând, dacă ai ajuns în ținutul mănăstirilor nu ai cum să ratezi câteva dintre cele mai frumoase și încărcate cu istorie mănăstiri.
1. Mănăstirea Voroneț a fost ridicată în 1488 în doar 3 luni și 3 săptămâni și este supranumită Capela Sixtină a Estului datorită frescei de pe fațada de vest care ilustrează Judecata de Apoi. Ea reprezintă una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare.
Datorită tehnicii de lucru aplicate de pictorii moldoveni, așa numitul albastru de Voroneț nu este cunoscut doar pentru natura pigmentului albastru, ci și pentru rezistența lui la condițiile climatice, făcând față secolelor ce au trecut peste el. Culoarea minunată provine dintr-o rețetă secretă care are la bază un mineral numit azurit, astfel devenind cea mai rezistentă culoare.
Mănăstirea Voroneț a fost declarată monument istoric în 1918 și inclusă în patrimonial cultural mondial UNESCO în 1993.
2. Mănăstirea Sucevița
Monumentul este ctitorie comună a familiilor Movileștilor, construit în stilul arhitecturii moldovenești, cu elemente de artă bizantină și gotică, înconjurat cu ziduri înalte de șase metri și groase de trei metri.
În 2010, Mănăstirea Sucevița a fost inclusă pe lista patrimoniului UNESCO, iar în 2015, pe lista monumentelor istorice din județul Suceava. Aceasta este singura biserică care are o reprezentare a scării Sfântului Ioan Scărarul.
Mănăstirea Sucevița se află la 18 km de Rădăuți și la 55 de km de Câmpulung Moldovenesc.
3. Mănăstirea Putna reprezintă unul din cele mai importante centre culturale religioase și artistice românești, fiind supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc” de către Mihai Eminescu, în 1871. Pe lângă biserică, ansamblul mănăstiresc cuprinde și turnul de poartă, turnul clopotniță, chiliile, paraclisul, muzeul, turnul tezaur, casa domnească și zidul de fortificație care împrejmuiește incinta. Mănăstirea se află la 33 km de orașul Rădăuți, din județul Neamț.
4. Mănăstirea Humor se remarcă prin pictura exterioară, dominată de „roşul de Humor”, reprezentativ fiind tabloul asediului Constantinopolului. Mănăstirea Humor este una dintre cele mai importante ctitorii alea evului mediu moldovenesc pentru valoarea sa spirituală și culturală. Ansamblul mănăstiresc include Biserica cu hramurile Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Gheorghe.
Vizitarea mănăstirii este contra cost, astfel că biletul costă 5 lei, iar taxa foto pentru exterior, 10 lei, fotografierea interioară fiind interzisă.
5. Mănăstirea Moldovița se află în comuna Vatra Moldoviței, județul Suceava și impresionează prin picturile pereților exteriori, unde predomină culorile roșu-brun și sunt ilustrate scene cu caracter religios, istoric sau cultural. Dintre toate bisericile bucovinene, picturile exterioare de aici s-au păstrat cel mai bine.
Cea mai apreciată pictură este cea în care este reprezentat chipul Maicii Domnului, ținând în brațe pe Iisus, cu obrazul lipit de al ei.
În muzeul mănăstirii se găsesc diferite piese de mobilier, printre care și tronul domnesc al lui Petru Rares, un epitaf brodat, icoane, ștampila bisericii, broderii, numeroase obiecte de artă și cărţi rare. Tot aici se păstrează şi premiul ”Mărul de Aur”, acordat de Federaţia Internaţională a Ziariştilor.
6. Cetatea de Scaun a Sucevei este o cetate medievală, aflată la o înălțime de 70 m față de lunca Sucevei. A fost construită în secolul XIV-lea și fortificată în secolul al XV-lea. Ignorată timp de aproape 300 de ani, cu prilejul comemorării a 500 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, cetatea a fost restaurată în 2004.
Cetatea de Scaun a Sucevei este un punct de atracție foarte important în ceea ce privește turismul în Bucovina. Începând cu anul 2006, în luna august a fiecarui an, se desfășoară Festivalul de Arta Medievală “Ștefan cel Mare”. În Cetate au fost amenajate expoziții care oferă informații atât scris, cât și audio-video. Seara se aprinde iluminatul nocturn, iar pe zidurile exterioare și interioare sunt proiectate imagini alb-negru, dar si scenete de luptă sau din viața cotidiană din cetate.
Turiștii pot vizita cetatea contracost, biletul de intrare fiind 16 lei/ adult, 8 lei/ pensionar, 4 lei/ student și elev, de marți până dumincă, intervalul orar fiind diferit de la lună la lună, de accea ar trebui consultat site-ul lor înainte de vizită.
7. Centrul de ceramică de la Marginea este deja o marcă binecunoscută în întreaga lume. Unicitatea ceramicii este dată de culoarea neagră rezultată în urma arderii, precum și de modelarea unor forme specifice tradiționale: oale mari, străchini, ulcele, ulcioare, platouri și obiecte de decor.
Turiștii pot urmări întregul proces de obținere a ceramicii: pregătirea lutului, prelucrarea la roata olarului, uscarea, decorarea și arderea ceramicii în cuptoare.
Centru de ceramic neagră este aproape de mănăstirea Sucevița și poate fi vizitat de luni până sâmbătă, în intervalul orar 7-17.
8. Colecția de linguri Țugui Ioan și Elisabeta este un muzeu, din Câmpulung Moldovenesc, unde se pot vedea peste 5.000 de exemplare de linguri, culese în peste 30 de ani, începând cu 1945, din toate colțurile țării, dar și din America, Asia și Europa.
Muzeul este singurul din țară de acest gen și a reușit să impresioneze prin colecția sa. Lingurile sunt realizate din aproape 130 de esențe de lemn și sunt aranjate în funcție de zona de care aparțin, perioada de când datează, tematica ori motivul pictat sau sculptat.
Turiștii pot vizita colecția impresionantă în fiecare zi a săptămânii, în intervalul 10-22.
9. Muzeul Satului Bucovinean a fost înființat în anii ’70, este un muzeu în aer liber și dispune de peste 30 de obiective: de la case tradiționale din lemn, ateliere meșteșugărești, până la anexe gospodărești și construcții comunitare. Muzeul este amplasat în apropierea Cetății de Scaun a Sucevei, pe circa 6 hectare. Aici se găsesc case care aparțin celor trei zone geografice ale județului: cea montană, submontană și de podiș. Toate acestea sunt amenajate și dotate cu mobilă specifică perioadei expuse. De asemenea, aici se organizeaza evenimente folclorice și târguri de meșteșuguri.
Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică, iar biletul de intrare este 8 lei/ adult, 4 lei/ pensionar, 2 lei/ elev și student.
10. Muzeul Oului din Vama este un muzeu unic în România. Aici se pot admira aproximativ 7.000 de ouă din Bucovina și din toate colțurile lumii, repartizate în 3 camere și 45 de vitrine. Aproximativ 3.500 de ouă au diverse dimensiuni, lucrate în tehnici și stiluri diferite și provin din 82 de țări, de pe toate cele cinci continente. În colecție există și ouă rare, ca cele de broască țestoasă, crocodil, emu, flamingo, dar și ouă cu dimensiuni foarte mici, cum ar fi de vrabie, potârniche, porumbel, rândunică și nu numai.
Muzeul poate fi vizitat zilnic, între 10 și 18.
11. Mocănița de la Moldovița – Huțulca a fost construită în 1888 pentru transportul de masa lemnoasă, de la pădure la gater și a fost folosită în acest scop până în 2001. Din 2005, mocănița este administrată de Asociația pentru păstrarea liniilor înguste din România.
Trenulețul cu abur te poartă printre case pitorești, peisaje de vis și dealuri pline de fânare. O călătorie dus-întors, cu mocănița, constă 35 lei/adult și 20 lei/copil și durează aproximativ 3 ore. O dată ajunși la Argel, punctul final, puteți servi produse tradiționale la restaurantul amenajat la capăt de linie.
12. Salina Cacica este o exploatare minieră a sării și reprezintă un obiectiv turistic deosebit prin vechime și simplitate. Intrarea în mină se face pe 192 de trepte vechi, de brad. În interior se poate vizita un lac artificial, numit Lacul Sărat, ce a fost săpat manual de mineri, de asemenea, aici se găsește și o sală de dans, aflată la 37 de metri adâncime, ce are 3 balcoane săpate în sare.
O data ajunși aici, nu puteți rata capela ortodoxă, grota piticilor ori muzeul sării care deține hărți, fotografii, unelte și diverse minerale.
Intrarea în salină se face pe serii, a câte 50 de persoane, la orele 9.00, 10.30, 12.00, 13.30 și 15.00, iar prețul biletului de intrare, pe zi, este de 15 lei/ adult și 8 lei/ copil.
13. Cheile Moara Dracului se găsesc la poalele nord-estice ale Rarăului și sunt cele mai frumoase chei din această zonă. Pot fi vizitate ca obiect stătător sau pot fi străbătute pentru a ajunge în vârful Munților Rarau. Acestea au o lungime de 60-70 m și o lățime medie de 4-5 m.
Aici putem întâni cerbi, urși, cocoși de munte, dar și râși. De asemenea, floarea de colt, brazii, molidul sau mesteacănii nu lipsesc din acest cadru minunat.
Peisajele până și de la Cheile Moara Dracului fac dintr-o simplă plimbare, o adevărată aventură plină de imagini memorabile.
14. Tinovul Mare este cea mai mare rezervație de turbă din România, aflată la poalele Călimanilor, în Depresiunea Dornelor. Are peste 800 m altitudine și o suprafață de peste 600 ha.
Tinoavele sau turbăriile sunt niște mlaștini, zone umede în care se acumulează turba, un sol foarte bogat în materie organică provenită de la plante.
Rezervația este traversată de un pod de lemn care trece printre pini, muschi, ferigi și tufe de merioșoare, traseul având 2 km, dus – întors.
Din loc în loc sunt amenajate bănci și sunt amplasate panouri informative cu privire la fauna și flora.
Tinovul Mare nu e doar un loc de vizitat ci e o experiență plină de informații, peisaje rar întâlnite, iar plimbarea de-a lungul rezervației nu poate decât să te relaxeze.
15. Vatra Dornei supranumită și Perla Bucovinei este situată în Depresiunea Dornelor și este înconjurată de o serie de munți joși și mijlocii, dar și de izvoare minerale. Stațiunea este potrivită pentru toate vârstele. Pentru refacerea sănătății se pot folosi izvoarele cu apa minerală carbogazoase, izvoarele termale, bicarbonatate, calcice, magnezice și sulfuroase, mofete naturale de săruri de mare puritate și concentrație de CO2 și nămolul de turbă din zona Poiana Stampei.
De asemenea, se pot practica sporturi de iarnă sau se pot face drumeții, alături de ghizi experimentați. Reperele cele mai accesibile sunt Dealul Negru, Muntele Bârnărelul, Runcul Mare si Vârful Ousorul. Trasee mai ușoare se găsesc spre Masivul Călimani sau spre Suhard și Rodnei.
Frumusețea peisajelor, aerul, climatul, dar și ospitalitatea oamenilor din zonă fac din stațiunea Vatra Dornei o stațiune renumită și gata să primească oricând noi turiști.
16. Comuna Ciocănești este una dintre cele mai frumoase din România. Este considerată un muzeu în aer liber, datorită celor peste 600 de case cu pereți pictați cu motive tradiționale bucovinene. Nu există uliță sau vârf de deal unde să nu găsești case pictate cu simboluri străvechi. Până și poșta, magazinele sau clădirea primăriei respectă tradiția.
Aici se găsește și un muzeu etnografic, unde turiștii pot admira războaie de țesut, straie populare, țesături vechi, oale și unelte.
Satul se află la 26 km de Vatra Dornei și 35 km de Câmpulung Moldovenesc.
17. Satul Solonețul cel Nou se află cea mai mare comunitate de polonezi din România. Majoritatea localnicilor sunt polonezi, vorbesc poloneza, păstrează tradițiile, iar în luna septembrie a fiecărui an se organizează Zilele culturii poloneze. Satul nu este unul diferit față de celelalte din zonă, însă tot farmecul îl aduce contactul cu localnicii.
18. Odată ajuns pe Transrarau, ai parte de cei mai frumoși 28 de km de drum montan pe care poți să-i parcurgi la noi în țară. Pe traseu vei descoperi o parte din comorile munților Rarău și Giumalau: peisaje încântătoare, Pietrele Doamnei, stâncile Adam și Eva, pârâul Izvorul Giumalau.
După Transalpina și Transfagarasan, șoseaua Transrarau este declarată a fi al treilea cel mai frumos drum alpin din România.
Fauna și flora sunt superbe în această zonă. Poți să întâlnești râși (linx) sau să admiri molizi înalți de 60 metri și bătrâni de 300-400 de ani.
Șoseaua Tranrarău face legătura dintre Pojorâta și Rarau și este un loc pe care nu-l poți rata, o dată ajuns în zonă.
19. Mega Tiroliana de la Palma este cea mai lungă tiroliană din România, cu o lungime de 1,1 km și o diferență de nivel de circa 100 m.
Cei care doresc să o testeze trebuie să aibă vârsta minimă de șapte ani, o greutate cuprinsă între 30 și 90 kg și să achite un preț de 50 lei/ călătoria.
Coborârea durează cam 60 de secunde, căci viteza poate depăși 100 km/h. Tiroliana este așezată între două dealuri, iar la capătul ei te așteaptă o mașină care te aduce înapoi, la locul de plecare.
20. Traseu Pietrele Doamnei
Pietrele Doamnei se află în Munţii Rarău, la altitudinea de 1634 de metri, şi au o înălţime de 70 de metri.
Pentru cei pasionați care vor să străbată zona la picior, există nenumărate trasee. O variantă este cu plecare din Cheile Moara Dracului,, apoi Șaua Ciobanilor, Vârful Rarău, cu punct final la Hotel Alpin. Un alt traseu este cu plecare din Slătioara, apoi Codrul Secula Slatioara, Fânețele montane Todirescu, Popii Rarăului, Vârful Rarău, Hotel Alpin.
Pentru a ajunge în vârf traseul durează aproximativ 2 ore și necesită încălțări și haine adecvate, cât și o minimă condiție fizică.
Apasă aici pentru a adăuga propriul textIn ideea ca ti-au placut recomandarile noastre, te invitam sa distribui acest articol. Asadar alege informat pentru vacante reusite!!!