Delta Dunării și împrejurimile

 

Delta Dunării este a doua cea mai mare deltă de pe planetă. Peste 5.000 de specii de plante și animale au fost identificate în Delta Dunării. Este casă a peste 300 de specii de păsări rezidente și migratoare, în principal, datorită locației sale, aflată între Ecuator și Polul Nord.

Fauna Deltei este preponderent reprezentată de reptile, păsări, pești și amfibieni printre care: broasca râioasă verde, broasca de lac mare, brotăcelul de copac, calcanul, hamsia, stavridul, somnul, bibanul, sturionii sau scrumbia.

În ceea ce privește mamiferele, în Deltă se găsesc peste 50 de specii în zonele izolate uscate, dar și în cele mlăștinoase. Printre acestea se numără: vulpea, nurca europeană, bizamul, mistrețul, castorul, pisica sălbatică, câinele enot și ermina.

În apele din Deltă se găsește cel mai mare pește de apă dulce din lume: morunul, de asemeanea se regăsesc și două plante carnivore: otrățelul de baltă și aldrovanda.

Delta Dunarii este un loc unic, plin de peisaje superbe care vă vor încântă privirea, mintea și sufletul.

Deși acest articol este dedicat Deltei Dunării, nu putem rămâne indiferenți față de obiectivele turistice din zona orașului Tulcea. Acesta este situat în Sud-Estul României, în Nordul Dobrogei, fiind mărginit de Dunăre la Nord și de Marea Neagră la Est. Oraș cu o importanță mai mult turistică, decât economică, Tulcea este unul dintre cele mai importante din zona Dobrogei.

Pricipala atracție în Tulcea este, cu siguranță, Delta Dunării, însă nu este singura. Orașul oferă turiștilor o mulțime de obiective turistice, experiențe și oportunități de a explora zona.

 

            Obiective turistice:

  1. Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării din Tulcea.

Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, numit și Acvariu Tulcea este locul unde se află cele mai mari acvarii și cel mai complex muzeu de pe teritoriul țării.

Aici poți lua contact în mod direct cu universul acvatic al patrimoniului natural şi socio-cultural al Deltei Dunării, pe care centrul îl și promovează, fiind unul dintre scopurile principale.

Este structurat pe trei niveluri de vizitare, la demisol fiind amenajat acvariul, la parter se află o secțiune dedicată Rezervației Biosferei Delta Dunării, iar la ultimul nivel se găsește Infoteca, vitrine cu diverse exponate, o expoziție temporară, precum și mai multe scene amenajate pentru a surprinde viața locuitorilor deltei.

Centrul poate fi vizitat de marți până duminică, în intervalul 9 – 18, iar prețul biletului este de 20 lei/adult, 10 lei/ pensionar, 5 lei/ elev și student.

  1. Muzeul de Etnografie și Arta Populară este unul dintre edificiile publice emblematice pentru Tulcea, constituind un exemplu valoros al arhitecturii de forme națională. Muzeul poate fi considerat un exemplar reușit al arhitecturii moderne.

Expoziția Multiculturalitate dobrogeană oferă publicului imaginea identității culturale a unora din populațiile care au conviețuit cu românii. Aici găsim prezentate aspecte ale locuinței tradiționale românești, aromânești, slave, portul popular românesc, aromânesc, turcesc, tătărasc, bulgăresc, grecesc și lipovenesc.

În curtea muzeului sunt prezentate aspecte ale practicării diferitelor ocupații și meșteșuguri tradiționale, cum ar fi agricultura, viticultura, apicultura, olăritul, pescuitul, atelierul fierarului sau atelierul meșterului tâmplar.

Muzeul poate fi vizitat în intervalul 10-18 din mai până în octombrie și în intervalul 8-16 din noiembrie până în aprilie.

  1. Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea a fost înființat în 1975 din dorința de a valorifica, proteja și cerceta patrimoniul muzeal. Acesta are o colecție impresionantă de peste 90.000 de mii de piese. Se pot vedea mărturii alea istoriei și civilizației Dobrogei din epoca de piatră până în timpurile moderne, de la colecții de ceramică, până la unelte și arme.

Exponatele datează din perioada grecească, romană, bizantină sau medievală, dar și din istoria modernă sau contemporană.

Muzeul este deschis de marți până duminică, iar tariful de vizitare este de 8 lei/ adult, 5 lei/ elev, student, pensionar.

 

  1. Muzeul de Artă din Tulcea a fost declarant monument istoric, atât pentru valoarea și frumusețea clădirii, cât și pentru patrimonial pe care-l deține. Clădirea a funcționat ca Palat Administrativ, sediu al Prefecturii, iar din 1982 este destinat Muzeului de Artă.

Aici găsim colecții de picture, sculptură modernă și contemporană, icoane, colecții de grafică, de plăci de gravură, artă decorativă și artă contemporană.

Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică, în intervalul 9 – 16.30, pentru o taxă de 10 lei/ adult, 5 lei/ elev, student, pensionar.

 

  1. Muzeul Satului Nord Dobrogean se află în centrul localității Enisala și reprezintă gospodăria tradițională din nordul Dobrogei de la începutul secolului al XX-lea.

Aici putem vedea unelte agricole, obiecte casnice, căruțe pictate tipic dobrogene, unelte pescărești, scule și produse de dogărie, fierărie, albinărit și olărit. Toate piesele sunt originale și unice, de la roata de tors lâna la războiul de țesut, până la undițe și năvoade, la vase și oale din ceramică.

Muzeul poate fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul orar 10 – 18, iar prețul unui bile teste de 4 lei/ adult, 2 lei/ elev și student.

 

  1. Cetatea Medievală Enisala este o fortificație medievală, construită în anii 1300 ca scop militar, defensiv și de supraveghere de către puterile comerciale bizantine, apoi de cele genoveze care erau interesate de zona de la Gurile Dunării.

De-a lungul timpului, o parte din cetate a fost reconstruită, în prezent, din aceasta rezistând doar câteva ziduri și un turn.

Mai sus de cetate există un mic muzeu unde se găsesc câteva exponate, dar și informații referitoare la istoria cetății și împrejurimilor acesteia.

Cetatea se află în satul Enisala, comuna Sarichiol, din județul Tulcea și poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul 10-18, prețul biletului de intrare fiind de 8 lei/ adult, 4 lei/ elev, student, pensionar.

  1. Cetatea Aegyssus se află în partea de nord-est a orașului Tulcea, pe Dealul Monumentului și datează din jurul secolului al IV-lea î.Hr., având rol militar.

Cetatea a fost mai întâi davă getică, apoi oraș roman și mai apoi veche așezare românească. Deoarece, în acele timpuri, comerțul se făcea pe mare, iar orașele port erau cele mai bogate, ele deveneau ținte. De aceea Cetatea Aegyssus a fost cucerită, distrusă și refăcută de foarte multe ori. Cetatea a fost un important centru pentru comerțul de tranzit, fiind găsite numeroase monede bizantine, otomane, bulgărești, sârbești și venețiene, dar și obiecte de origine getică și grecească.

Actualmente este monument istoric și sit archeologic și este un loc ce merită vizitat.

 

  1. Ruinele orasului antic Halmyris se găsesc în Murighiol și reprezintă o poveste a ruinelor în care s-au dus lupte grele. Cândva cetate, ea a fost o puternică cetate romană, romano-bizantină, sediu al unor unități militare și stație a flotei dunărene Classis Flavia Moesica.

Cetatea avea patru intrări, câte una pentru fiecare punct cardinal. Astăzi, vizitatorii sunt conduși pe singura intrarea, refăcută, unde se pot observa urmele antice ale zidurilor. În interior se pot observa ruinele mai multor încăperi. Tot aici se poate vedea cripta primilor doi martiri dobrogeni, un impresionant element care a existat și care va rămâne în istoria cetății.

În urma săpăturilor arheologice s-au descoperit mai multe piese, iar acestea pot fi văzute în mini muzeul de la cetate.

Situl arheologic poate fi vizitat de marți până duminică, în intervalul 10-18, iar taxa de intrare este de 4 lei/ adult și 2 lei/ elev, student, pensionar.

 

  1. Moscheea lui Ali Gaza-Pașa din Babadag

Numele localității vine de la cuvintele turcești baba care înseamnă tată și dag, care înseamnă munte, localitatea fiind muntele tatălui.

Moscheia lui Ali Gaza-Pașa este prima clădire musulmană care s-a construit în România.

Se spună că, pentru a fi mai aproape de Imperiul Rus și să poată coordona mai bine mișcarea militară, otomanii au mutat reședința pașei la Babadag. O data ajuns aici, Gazi Ali Pașa se îndrăgostește de zona acoperită de păduri de stejar, salcâm și tei și ordonă ridicarea moscheei.

În curte se găsesc, în primul rând frumoasa moschee, un impozant minaret, înalt de peste 20 de metri, loc de unde sunt chemați credincioșii la rugăciune, cișmeaua Kalaigia, unde se spală pe picioare cei care vin la rugăciune, mausoleul unde este adăpostit mormântul lui Gazi Ali Pașa, dar și un han, edificiu monumental ce a fost descoperit relativ recent, datorită săpăturilor arheologice.

Cei care vor vizita moscheea vor descoperi multe informații și vor putea vedea multe obiecte ce fac parte din arta orientală decorativă.

 

  1. Saraturile Murighiol sau Lacul Sărături reprezintă o parte integrată a Rezervației Biosferei Deltei Dunării. Aici se pot observa, cu binoclul, fără a intra în zona protejată, numeroase specii de păsări, cum ar fi chira de baltă, pelicanul, stârcul, rața roșie, eretele de stuf.

Rezervația Naturală Sărăturile se întinde pe o suprafață de  87 ha. Este o zonă plină de lacuri și bălți cu ape bogate în săruri și nămol mineralizat.

Locația oferă o experință liniștită, relaxantă, cu posibilitatea de a observa atâtea păsări frumoase, dar și peisaje inedite.

 

  1. Capul Doloșman se află în județul Tulcea, în sud-vestul Deltei Dunării. Acesta reprezintă singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc, ea cuprinzând și ruinele Cetății Argamum Orgame. Faleza se întinde pe aproximativ trei kilometri, iar peretele din piatră a cetății este înalt de 29 de metri, pe alocuri ajungând și la 56 de metri. Zona este un punct de observație foarte interesant, însă puțini oameni știu să ajungă aici.

Capul Dolosman oferă o perspectivă de aproape 300 de grade. Într-o parte se pot observa Razim și Marea Neagră, iar în cealaltă parte, aproape în totalitate, dealurile Dobrogei.

Peisajele sunt atât de spectaculoase, încât această destinație nu poate lipsi din vacanța ta, în descoperirea Dobrogei.

 

  1. Padurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din țara noastră. Ea se află în partea de nord a Deltei Dunării, langă satul Letea și are o suprafață de circa 3.000 de hectare. Peisajele de aici pot fi confundate foarte ușor cu unele exotice, doarece trunchiurile arborilor sunt noduroase și contorsionate, aplecate înspre apă, iar lianele sunt înfășurate în jurul copacilor. Vegetația este formată din plopi albi și negri, frasini de luncă și de baltă, stejari brumării, tei albi și ulmi. Dintre speciile de păsări, putem întâlni vulturul codalb, pupăza, șoimulețul de seară, prigoria sau dumbrăveanca. Fauna este completată de vipera de stepă și șopârla de nisip. Tot aici trăiesc și câteva sute de cai sălbatici și sălbăticiți.

Pentru a ne bucura cât mai mult timp de acest loc, Pădurea Letea impune câteva reguli: interzicerea culegerii plantelor din flora sălbatică, tăierea, ruperea sau degradarea prin orice mijloace a arborilor. De asemenea nu se campează și nu se folosește focul în zona traseelor de vizitare, gunoaiele sau orice fel de resturi alimentare vor fi depozitate în locuri special amenajate, iar perturbarea liniștii este strict interzisă.

Nu uita să treci și această destinație în programul tău, căci merită din plin.

 

  1. Pădurea Caraorman este o pădure asemănătoare cu pădurea Letea. Lianele, vița de vie sălbatică, iedera, hameiul și cupenul îi dau acestei păduri un aspect subtropical. Ea se întinde pe o suprafață de 3.000 ha și este situată în centrul grindului Caraorman, la sud de Brațul Sulina.

În acest loc găsim locuri deosebite, printre care Fântâna Vânătorilor, unde se află un gigantic stejar, vechi de 400 de ani.

Pădurea Caraorman este cunoscută și ca Pădurea Neagră deoarece, datorită densității și vegetației bogate există locuri atât de umbrite, încât pare că este aproape întuneric.

Stejarii, arbuștii diverși, dunele de nisip semimobile și speciile rare de păsări fac din Pădurea Caraorman unul dintre cele mai importante obiective turistice din Delta Dunării, obiectiv care nu ar trebui ratat dacă vă aflați în apropiere.

 

  1. Parcul National Muntii Macinului.

Munții Măcinului sunt cei mai vechi munți din România și sunt poziționați între Delta Dunării și litoralul Mării Negre. Deși nu sunt atât de faimoși precum ceilalți munți de la noi din țară, Munții Măcin au șase trasee montane oficiale de vizitat și o mulțime de locuri cu priveliști spectaculoase.

Parcul Național Munții Măcinului se întinde pe  o suprafață de peste 10.000 de hectare și a fost declarant Rezervație a Biosferei în 1998 deoarece este singura zonă din Europa unde ecosistemele specifice stepei se întâlnesc cu pădurile submediteraneene și balcanice.

Aici se găsesc peste 3000 de specii de floră și faună, printre care peisaje unice de păduri de gorun și cărpiniță, stepă, stejari și stâncării.

Tot aici se poate vizita si Rezervația naturală Valea Fagilor unde se găsește fagul tauric, unic în Dobrogea.

Parcul Național Munții Măcinului este destinația perfectă pentru o escapadă de câteva zile, unde poți face drumeții și te poți încărca cu energia locului.

 

  1. Lacul Iacobdeal se află în apropierea comunei Turcoaia. El s-a format în urma extragerii granitului din fosta carieră de piatră de pe Iacobdeal. Acest lac nu se varsă în nici o apă curgătoare ci se alimentează subteran și din precipitații.

Lacul are culoarea smaraldului și este înconjurat de maluri abrupte, însă acesta nu este un impediment pentru tinerii care vor să se răcorească în zilele călduroase de vară.

Deși lacul este privat, fiind cumpărat de un scafandru, acesta nu percepe taxă de intrare.

Pentru unicitatea sa, lacul merită din plin vizitat, fotografiat și admirat.

 

  1. Lacul Razim, cunoscut și ca marea cu apă dulce din sudul țării este format din câteva limanuri și lagune și se întinde pe o suprafață de circa 400 de kilometric pătrați. Acesta este localizat pe coasta vestică și nordică a Mării Negre și pe cursul inferior al Dunării, de-o parte și de alta a Deltei Dunării.

Cadrul sălbatic, netulburat, aerul curat și liniștea creeză un cadrul perfect pentru o destinație memorabilă, departe de agitația și aglomerația de pe litoral.

 

  1. Cramele regale Alcovin.

Firma Alcovin deține peste 200 de hectare de viță de vie, situate între Parcul Național Munții Măcinului și Rezervația Silvică Dealul Chervant. Vinurile de Măcin sunt singurele ce poartă cu mândrie certificatul de furnizor oficial al casei regale.

Cramele Alcovin se află în localitatea Măcin și vă așteaptă, în urma unei programări, la degustări de vin. Pe parcursul vizitei veți afla suficiente informații referitoare la servirea vinurilor, la identificarea soiurilor de vin, la alegerea vinurilor pentru felul de mâncare pe care îl consumați sau la diferențierea vinurilor în funcție de tipicitatea acestora.

Cramele din Măcin îți oferă o experință minunată, cu gusturi inedite de vin și povești încântătoare.

 

  1. Satul pescaresc tradițional se află la ieșirea din orașul Tulcea, spre Mahmudia. Satul se întinde pe aproximativ 3 hectare. Așezarea imită cele trei canale ale Deltei Dunării, transformate în alei pe care te poți plimba și admira împrejurimile. Fiecare alee este marcată cu un indicator, iar casele sunt specifice fiecărui sat pescăresc din Deltă. Pe lângă casele tradiționale, poți admira morile de vânt și vizita cherhanaua și bufetul.

Prețul biletului de intrare este de 10 lei/ adult, 5 lei/ copii între 5 și 14 ani. De asemenea, se percepe o taxă foto: pentru fotografii amatori e de 10 lei/ zi, pentru cei profesioniști e de 100 lei/ ora.

Satul pescăresc poate fi vizitat de luni până miercuri, în intervalul 10-18, din octombrie până în mai și în intervalul 10-20, din aprilie până în septembrie.

Plimbarea prin satul pescăresc este o introducere ideală și autentică în viața din Deltă, astfel că, după o vizită aici, câteva zile în inima Deltei sunt mai mult decât bine venite.

 

  1. Gura Portiței este un sătuc pescăresc, situat pe o fâșie îngustă de nisip între Marea Neagră și Lacul Golovița, din Delta Dunării. Satul arată ca unul lipovenesc, pictat în alb și albastru, cu multă verdeață și flori. Există o plajă amenajată unde se găsesc sezlonguri și umbreluțe din stuf.

Accesul se face de regulă cu vaporul, din Jurilovca. Acesta pleacă la orele 9, 14 și 18 spre Gura Portiței și retur la 12, 16 și 20, cu o programare cu cel puțin trei ore înainte de plecare. Mașina poate fi lăsată într-o parcare amenajată, cu pază și costă 7,5 lei/ zi. Biletul pentru vaporaș costă 25 lei/ persoană, iar plimbarea durează aproximativ o oră jumătate.

Alte prețuri pe care ar trebui să le știți: taxa de acces în Rezervația Delta Dunării este de 10 lei/ persoană, hidrobicicletele pot fi închiriate pentru 10 lei/ ora sau 30 lei/ zi, bărcile au o taxă de 30 lei/ ora și 60 lei/ zi, închirierea unui șezlong este de 15 lei/ zi, iar terenul de volei poate fi închiriat pentru 20 lei/ ora.

Gura Portiței este destinația care nu poate lipsi din programul tău. Loc unic în Europa deoarece aici se întâlnește Marea Neagră și Delta, satul pescăresc promite relaxare și priveliști care mai de care.

 

  1. Satele din Delta Dunării.

Fiecare sat are farmecul și istoria sa, iar daca timpul îți permite, vizitează-le pe toate.

Crișan este consinderată zona cu cea mai mare atracție turistică din Deltă. Satul pescăresc este situat în inima Deltei și este punct de plecare pentru cele mai frumoase excursii pe apă.

Localitatea Crișan este poziționată pe cel mai circulat canal, Sulina, fiind frecventat de navele comerciale, cât și de cele de turism și de agrement.

Sulina este locul unde întâlnești cel mai fin nisip. Această plajă are o importanță ecologică deosebită, deoarece aici crește volbura de nisip, o plantă aflată pe lista speciilor protejate.

Sfântu Gheorghe este renumit pentru plajele virgine ale Deltei, pentru liniște și relaxare. Deși accesul se poate face doar naval, merită din plin o vizită, căci este singura localitate de unde poți vedea atât Marea, cât și Dunărea.

Murighiol este un loc plin de istorie și un important punct de plecare pentru excursiile cuprinse între brațul Sf. Gheorghe și brațul Sulina. De aici se poate ajunge în zonele cele mai sălbatice și mai pitorești din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Dunavatul de Jos este un vechi sat pescăresc. Populația, formată din români, urcranieni, turci și ruși-lipoveni se regăsește în tradiții, obiceiuri, în arhitectura caselor și în bucatele zonei, iar tocmai acest mix de populații face dintr-o vizită într-un sat mic și vechi, o experiență culturală.

Jurilovca este centru de colectare și prelucrare a peștelui. Aici se regăsește cea mai mare comunitate de pescari din Tulcea, iar din acest motiv trebuie încercate preparatele tradiționale, începând cu borșul de pește.

Pentru că tradițiile se păstrează din generație în generație, fiecare casă e colorată în albastru și alb, cu acoperișuri de stuf, bărbații în vârstă poartă barbă, deoarece se spune că trebuie să fie pregătiți pentru “drumul cel lung”, iar femeile merg la biserică doar în costum tradițional.

Mila 23 este unul dintre cele mai cunoscute sate din inima Deltei. Datorită poziționării sale din mijlocul rezervației, accesul este ușor către orice zonă. În jurul satului sunt multe lacuri și canale, numai bune de explorat.

 

Dacă ajungi în Delta Dunării, musai trebuie să observi păsările, să vezi răsăritul și apusul, să mănânci borș de pește și nu numai, să pescuiești și să te plimbi cu barca.

 

Dacă ți-au plăcut recomandările noastre, te invităm să distribui acest articol.

 

3 raspunsuri

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Atracțiile din Delta Dunării le poți vedea aici Top obiective turistice din Delta Dunării  […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *