Timișoara sau Mica Vienă, cum i se mai spune, poate fi destinația perfectă pentru o escapadă. Aici poți alege între plimbări prin vechea cetate, admirând detaliile clădirilor istorice, te poți relaxa în piețe și în parcurile pline de verdeață, poți vizita muzee sau te poți răsfăța la unul dintre restaurane, încercând pește fript ca la Clisură, pulpă de porc coaptă în pâine, papricaș de pui cu smântână sau găluște cu prune, acestea fiind o parte din preparatele specifice zonei.
Obiective turistice:
Piața Unirii, situată în centrul orașului, în interiorul zidurilor fostei cetăți, este cea mai veche piață din oraș, realizată în stil baroc.
Piața este denumită astfel în cinstea trupelor române care au intrat în Timișoara la 3 august 1919 și au instaurat administrația românească, definitivând astfel unirea Banatului cu România.
Domul Romano-Catolic sau Catedrala Sfantul Gheorghe este o construcție în stil baroc, din cărămidă și decorații din piatră. Construit între anii 1736-1774, Domul are o dimensiune impresionantă: 55 m înălțime și 22 m lățime.
În interiorul catedralei pot fi admirate nouă altare decorate în stil baroc și rococo, precum și orga în stil Ludovic al XVI-lea, copie a celebrei orgi din biserica Sf. Suplice din Paris.
Dacă ajungi în zonă, poți participa și la Sfânta Liturghie, în fiecare duminică și la fiecare sărbătoare importantă. Slujba se ține în trei limbi: română, maghiară și germană.
Pentru vizite, Domnul Romano-Catolic este deschis de luni până duminică.
Palatul Baroc unul dintre monumentele istorice reprezentative ale oraşului de pe Bega.
Acesta s-a format prin contopirea și supraetajarea a două clădiri. Fântâna interioară denotă faptul că acolo a fost cândva o curte.
Sala mare a găzduit numeroase festivități cu invitați importanți, de la împărați, regi, prelați, dar și cu oameni importanți din cultură, precum muzicienii Franz Liszt, Johannes Brahms, Pablo Sarasate sau George Enescu.
De-a lungul timpului, clădirea a avut diverse destinații, însă din 2006, Palatul Baroc este muzeu de artă, un loc al vieţii culturale contemporane, unde pot fi admirate lucrări ale artiştilor locali, naţionali şi internaţionali. Aici poți vedea Artă bănăţeană veche, Colecţia Baba, Pictură bănăţeană din secolul XIX, Pictură bănăţeană interbelică, Artă decorativă, Artă europeană, Grafică europeană şi Artă contemporană.
Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică, în intervalul 10-18. Biletul de intrare este de 20 de lei pentru adulți, iar elevii, studenţii, pensionarii, membrii UAP, persoanele cu handicap și însoțitorii lor, precum și deținătorii cardurilor ICOM au gratuitate.
Casa Brück a fost construită în anul 1910 de catre arhitectul maghiar László Szekely in stilurile Art Nouveau si Secession, cu un caracter usor eclectic. Colțurile casei se remarcă prin frontoanele foarte înalte, gravate cu inițialele proprietarului, Salamon Bruck.
Încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea, pe locul actual al casei exista o farmacie care a fost recondiţionată şi funcţionează şi în ziua de azi. Farmacia are în componență o mare parte a mobilierului său inițial, remarcânduse prin vitraliile aflate la vitrină.
Clădirea este una foarte vizitată, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat. Deși ești în Timișoara, sticlul în care e contruită Casa Brück te va face să simți că ești în Budapesta.
Coloana Ciumei sau Monumentul Sfintei Treimi. Monumentul se află în mijlocul Pieței Unirii și amintește de încetarea epidemiei de ciumă care devastase întreg Banatul, între 1731 și 1738, când numai la Timișoara și-au pierdut viața peste 1.300 de persoane.
Monumentul este compus dintr-o coloană înaltă pe care tronează Sfânta Treime. Tatăl și Fiul țin coloana cerească deasupra capului Sfintei Fecioare Maria, care îngenunchează la picioarele lor. La baza coloanei se află statuia Sfântului Ion de Nepomuk, iar sub el, Sfânta Rozalia.
Monumentul a fost creat la Viena, în stil baroc și transportat la Timișoara pe calea apei, pe Dunăre, Tisa și pe canalul Bega.
Piața Victoriei este una dintre piețele centrale ale orașului Timișoara. Aici e locul unde s-au adunat revoluționarii timișoreni și unde Timișoara a fost proclamată primul oraș liber din România, în 20 decembrie 1989.
Piața Victoriei, fosta Piața Operei găzduiește clădirile unor importante instituții, cum ar fi Opera Română care se află în aceeași clădire cu cele trei teatre: Teatrul Național, Teatrul Maghiar, Teatrul German, Catedrala Ortodoxă, Cinematografele Timiș, Capitol și Studio, Muzeul Banatului, Galeriile de artă, dar și multe magazine.
Castelul Huniade reprezintă cea mai veche clădire din Timișoara. Monumentul a fost în repetate rânduri distrus și apoi refăcut. Până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, fostul castel regal a funcționat ca și cazarmă, după aceea devenind Muzeul Banatului, destinație păstrată până astăzi, găzduind secțiile de istorie și științe ale naturii.
În prezent, Castelul Huniade se află în reparații, Muzeul Național al Banatului fiind găzduit de Bastionul Therezian.
Bastionul Maria Theresia
Cetatea Timișoara este o cetate istorică pe locul și în jurul căreia a fost construit actualul oraș Timișoara. Din vechile ziduri ale cetăţii Timişoara au mai rămas în prezent doar câteva rămăşiţe, printre care și Bastionul Maria Theresia. În prezent, acesta adăposteşte două expoziţii permanente ale Muzeului Banatului: „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor” şi „Vioara – o pasiune de viaţă”.
Bastionul este folosit și ca pasaj, tot aici fiind găzduite spaţii comerciale, restaurante, baruri, un club şi o sală de evenimente.
Bastionul Theresia este singurul bastion care mai există din cetatea Timișoarei din perioada apartenenței Banatului la Imperiul Austriac. Fiind singurul bastion din Timișoara, mai este cunoscut de timișoreni sub numele de Bastionul Cetății.
Biserica romano-catolică Millennium este situată în Piața Romanilor și este considerată cea mai mare biserică romano-catolică din Timișoara. A fost construită între anii 1896 – 1901, pentru a comemora un mileniu de la așezarea poporului maghiar în această zonă.
Din punct de vedere arhitectual, se remarcă elemente ale stilului neoromanic și ale stilului neogotic. Deasupra porții sunt amplasate trei statui în marime naturală, una centrală, a Mântuitorului Iisus Hristos şi celelalte, ale Apostolilor Petru şi Pavel. În biserică se poate admira o impresionantă orgă, realizată de Carl Leopold Wegenstein, unul dintre cei mai renumiți constructori de orgi din regiunea banatului.
Biserica poate fi vizitată miercuri, joi și vineri, în intervalul 10-13.
Parcul Rozelor se află în centrul orașului și reprezintă una din atracțiile Timișoarei. Peste 10.000 de trandafiri rosii, roz, albi, galbeni și mov pot fi admirați aici.
Pe scena teatrului de vară din Parcul Rozelor se desfășoară anual festivaluri renumite, cum ar fi: Festivalul Inimilor, în luna iulie, Festivalul de Operă și Operetă, la sfârșitul lunii august, Ruga Timișoarei, la mijlocul lunii septembrie.
Muzeul Satului Bănățean este singurul muzeu cu profil etnografic din România care cuprinde centrul civil al satului. În muzeu pot fi văzute case acoperite cu paie sau șindrilă, case de țărani și case de meșteri olari, un atelier de rotărie, mori, oloinițe, văiugi.
Ceea ce este impresionanat la acest muzeu este faptul că reconstituiește centrul civil al așezării sătești de odinioară, un sat întreg, cu ulițe, case țărănești, moară, școală, biserică, primărie, casă națională și birt.
Muzeul Satului Bănățean se găsește în Pădurea Verde, chiar la ieșirea din Timișoara. Pe proprietatea de peste 17 ha se găsesc și gospodării care au aparținut minorităților naționale: o gospodărie maghiară din zona Lugojului, o gospodărie ucraineană din Maramureș și o casă slovacă din Câmpia de Vest.
Aici pot fi văzute și obiecte de uz casnic, unelte și recipiente necesare pentru desfășurarea unor ocupații străvechi, obiecte de cult, măști populare, jucării și instrumente muzicale. De asemenea, în cadrul muzeului există și colecții de grafică documentară veche, colecția fototecă, albume și cărți.
Muzeul Satului Bănățean poate fi vizitat pe perioada verii, de marți până sâmbătă, în intervalul 10-18 și duminică în intervalul 12-20. Pe perioada iernii, muzeul își deschide ușile în intervalul 9-16, de marți până vineri, iar sâmbătă și dumincă în intervalul 10-17.
Taxa de vizitare este de 5 lei/ adult. Preșcolarii, elevii, studenții, cadrele didactice, pensionarii, persoanele cu handicap și însoțitor, soliitanții de azil și refugiații din cadrul Centrului Regional Timișoara au gratuitate.
Pentru ghid specializat, taxa este de 20 lei/ grup de vizitatori, taxa pentru filmare profesională este de 500 lei/ zi, pentru consultanță de specialitate, taxa este de 100 lei/ ora – muzeograf, iar pentru evenimente de familie, faxa pentru fotografiere/filmare este de 75 lei/ eveniment.
Cramele Recaș. Înfiinţată în 1998 de către doi ingineri viticoli şi un om de afaceri din industria vinului internaţional, Cramele Recaş este astăzi printre cele mai complete crame din ţară.
Pentru turiști se organizează degustări, se prezintă tehnologia de vinificație, se organizează tururi ale podgoriilor. Dacă ești iubitor de vinuri, vizita la cramă este o experiență ce trebuie încercată măcar o dată în viață.
Fabrica de Bere Timișoreana este prima fabrică de bere înființată pe teritoriul României, având o tradiție de aproape 300 de ani și este una dintre cele mai productive din întreaga țară prin performanța mașinăriilor cu care a fost dotată.
De-a lungul timpului, fabrica a câștigat multe premii pentru bere, lucru ce a încurajat să se perfecționeze. În prezent, berea Timișoreana este în topul celor mai consummate din țară.
Iubitorii de bere pot degusta diverse tipuri de bere Timișoreana produsă în cadrul fabricii la berăria din imediata apropiere. Terasa are un aer de han vechi, cu mese lungi de lemn, obiecte vechi pe rafturi și grinzi masive de lemn. O dată ce ai pășit pe terasă simți de parcă călătorești înapoi în timp, la sfârșit de secol XIX, când aici era sală de bal.
Stațiunea balneară Buziaș este cunoscută datorită izvoarelor minerale. Aici se pot face băi calde cu ape minerale, băi de plante, împachetări cu parafină, hidroterapie sau diverse procedure cu aparate ultramoderne de fizioterapie, gimnastică medicală și masaje.
Din punct de vedere turistic, coloana acoperită din parcul Buziaș este unul dintre principalele atracții din zonă. Unică în Europa, coloana a fost creată în 1875 pentru promonadele împărătesei Austriei. Are 500 m, înconjurând parcul și este construită în stil turco-bizantin.
Charlottenburg este singurul sat contruit în formă de cerc din Banat. Clădit în 1772, având la bază planul întocmit de inginerul Carl Samuel Neumann Edler von Bucholt, satul era populat în mare parte de nemți. După Revoluție, majoritatea caselor au fost cumpărate de timișoreni care le folosesc drept case de vacanță.
Dacă ți-au plăcut recomandările noastre, te invităm să distribui acest articol și prietenilor tăi.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!