Obiective turistice in Iasi- Ce poti vizita in capitala Moldovei

Orasul Iasi este cel mai important oraș din Moldova din punct de vedere economic, cultural și politic și unul dintre cele mai vechi orașe din România. O dată ajuns acolo vei păși pe urmele lui Ștefan cel Mare, te vei plimba prin locurile de suflet ale lui Mihai Eminescu și vei descoperi locul în care Amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă au luat viață.

Fosta capitală culturală a Moldovei, din anul 1408, oferă numeroase obiective turistice pe care trebuie să le vizitezi în timpul periplului tău. Dacă ești turist prin județul Iași, iată care sunt cele mai frumoase locuri pe care trebuie să le vezi.

  1. Palatul Culturii și Complexul Comercial Palas

Deși destinația inițială a clădirii monumentale a fost aceea de Palat de Justiție și Administrație, și-a servit scopul doar pentru 30 ani, căci în 1955 a devenit Palat al Culturii, fiind de atunci gazda a patru muzee de importanță națională, pe care le puteți vizita pe îndelete. Din fericire, o vizită a Palatului presupune și admirarea celei mai frumoase încăperi – Sala Voievozilor, numită așa datorită unei galerii de portrete ale domnilor Moldovei.

Palatul a fost ridicat pe ruinele unei vechi curţi domneşti, care a fost reconstruită în stil neoclasic de prinţul Alexandru Moruzi, iar construcția lui s-a întins pe durata a două decenii. Legenda spune că în proiectul iniţial erau prevăzute 365 de camere corespunzătoare zilelor anului, dar construcţia are 298 încăperi cu o suprafaţă de aproximativ 36.000 metri pătrați. La faţadă sunt 92 ferestre, iar la mansardă alte 36 în ogivă şi două rânduri de baghete.

Clădirea este o îmbinare a mai multor stiluri arhitecturale (neogotic, romantic și neobaroc), construcția ei durând aproape 20 de ani – inaugurarea oficială a avut loc în 1925, în prezența familiei regale, Regele Ferdinand I și Regina Maria.  Turnul a devenit faimos datorita ceasului pe care îl găzduiește – vitraliile cadranelor sunt decorate cu cele 12 zodii, iar la fiecare oră exactă, orologiul cântă Hora unirii.

În cadrul Palatului Culturii din Iași vei descoperi patru muzee, care te vor ajuta să înțelegi mai bine istoria și cultura acestor meleaguri: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnologiei Ștefan Procopiu.

Zona din  spatele Palatului Culturii a fost amenajata odata cu infiintarea Palas Mall. Parcul este amenajat pe locul fostelor grădini ale Curții Domnești din Iași. Aici poti observa încă obiecte și clădiri istorice din vechea grădină precum turnul de strajă al Curții Domnești, elemente din lemn sau jgheaburi. În parc mai este amenajat un lac, mai multe fântâni arteziene, un foișor și un spațiu unde se pot orgaiza concerte sau alte evenimente în aer liber.

  1. Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Orașul Iași, capitala culturală a Moldovei, este renumit pentru încărcătura sa spirituală, oferind turiștilor săi posibilitatea de a descoperi unele dintre cele mai impresionante lăcașuri de cult ale Moldovei. Printre acestea se numără și Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, localizată în zona centrală a orașului.

Biserica datează de la începutul secolului al XIX-lea, mai exact lucrările de ridicare a acesteia au început în anul 1833 și s-au încheiat în anul 1887. Lăcașul de cult a fost construit din porunca domnitorului Mihail Sturdza, pe locul unde înainte se aflau două biserici mai vechi: Biserica Albă (din secolul al XV-lea) și Biserica Stratenia (din secolul al XVII-lea). Catedrala, construită în stil renascentist, are o formă dreptunghiulară cu câte o turlă la fiecare colț. Aceasta este bogat ornamentată atât în interior, cât și în exterior, pictura sa fiind realizată de Gheorghe Tattarescu, un celebru pictor al vremii respective.

Aceasta este renumită pentru că adăpostește Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Sute de mii de credincioși merg acolo în fiecare an, cu ocazia celebrării zilelor orașului pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva, despre care se spune că au produs numeroase minuni în rândul credincioșilor.

  1. Manastirea Trei Ierarhi

Considerat un monument arhitectural de mare valoare în Iași și în întreaga țară, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi atrage atenția prin arhitectura sa impresionantă și datorită decorațiunilor sale unice din piatră, care împodobesc fațadele superioare. Aceasta a fost zidită inițial pentru a inaugura domnia marelui voievod de odinioară, Vasile Lupu. Aceasta a fost restaurată din punct de vedere arhitectural în perioada 1882 – 1887, amenajarea interiorului său și realizarea picturilor continuând până în anul 1898.

Ca o tesatura in piatra, fiecare portita exterioara este elaborat sculptata in 30 de fasii de zigzaguri si cercuri impletite, presarate cu trandafiri in arcuri si impletituri. Manastirea este de asemenea faimoasa ca fiind locul primei tipografii din Moldova, infiintata de Vasile Lupu in 1640, iar prima sa scoala dateaza din 1641.

  1. Palatul Roznovanu

Construit în secolul al XVIII-lea, Palatul Roznovanu a aparținut celei mai bogate și influente familii din peisajul politic al Iașiului acelor vremuri. Pentru o vreme a fost și reședință regală, iar în timpul Primului Război Mondial a găzduit sedii ale ministerelor, refugiate de la București. Biroul actual al primarului a fost biroul regelui Ferdinand, iar sala de ședințe a Consiliului Local a fost locul în care s-a întrunit Consiliul de Război al României în 1918.

  1. Teatrul National Vasile Alecsandri

In spatele parcului, Teatrul National Vasile Alecsandri este unul dintre cele mai frumoase teatre din Romania. Arhitectii sai vienezi, Fellner si Helmer, aveau o experienta impecabila, realizand cladiri similare in Viena, Praga si Salzburg, precum si teatrele nationale din Cluj-Napoca, Oradea si Timisoara.

Construit in perioada 1894-1896 intr-un stil eclectic francez, teatrul dispune de 1.000 de locuri. Scena are o cortina realizata de pictorul austriac Maximilian Lenz, incorporand diferite embleme romanesti si alte motive simbolice precum si un candelabru vienez. Aceasta a fost prima cladire electrificata din Iasi.

Sectia din spate a teatrului gazuieste Opera nationala Romana din Iasi, care are 740 de locuri. Opera exista din 1952, desi primul spectacol a avut loc in anul 1942.

  1. Catedrala Romano-Catolica

Atrage atentia prin forma sa circulara, rar intalnita la biserici. Interiorul este dominat de icoana mozaic din altar ce o înfățișează pe Sfânta Fecioară Maria și animat de vitraliile din cele 24 de ogive.

Cu turnul sau ascutit si copola desavarsita, in forma unei cruci de ghimpi, Catedrala Romano-catolica, absolut moderna, este un exemplu uimitor al unui model nou de constructii religioase care au aparut in Romania. A fost sfintita in anul 2005. Catedrala Veche  din acelasi complex a fost construita in perioada 1782-1789.

  1. Piata Unirii

Principala piata a orasului, Piata Unirii are o importanta covarsitoare pentru romani, deoarece aici s-a oficiat ceremonia de unire cu Tara Romaneasca – si deci nasterea Romaniei – in anul 1859. Asezata intr-o mica gradina din centrul pietei, statuia in bronz a lui Alexandru Ioan Cuza este un alt simbol al unirii. Opera sculptorului Italian Rafaello Romanelo (1856-1928) a fost dezvelita in anul 1912.

  1. Parcul Copou

Mai la deal pe Bulevardul Carol I, Parcul Copou prezinta Monumentul Regulamentului Organic, cel mai vechi monument din tara noastra, cunoscut si ca Obeliscul leilor. Sub forma unei columne de piatra de 15m, flancata de patru lei, ea a fost construita pentru a cinsti Regulamentul Organic din 1831-1832, care a usurat calea catre unirea cu Tara Romaneasca.

Teiul lui Eminescu din centrul parcului este copacul sub coroana caruia poetul medita adesea. Tot in acest parc, Muzeul Mihai Eminescu prezinta expozitii care descriu viata lui, in timp ce Aleea Junimea infatiseaza o serie de busturi ale membrilor cercului literar.

  1. Gradina Botanica “Anastasie Fatu”

Aflata in varful dealului, Gradina Botanica Anastasie Fatu este cea mai veche din Romania, datand din anul 1856.

Gradina Botanica din Iasi se intinde pe o suprafata de 105 hectare, fiind una din cele mai mari astfel de gradini din lume. Sectorul Sere cuprinde 12 compartimente: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (cactusi, palmieri, bananieri, citrice, etc.), numeroase flori ornamentale (azalee, camelii, crizanteme, orhidee, etc.) si o colectie de cicadaceae (fosile vii). Sectorul Ornamental are o suprafata de 4,5 hectare si dispune de o gama variata de plante decorative ierboase si lemnoase, care constituie o expozitie cu caracter permanent. Sectorul Rozariu insumeaza 800 de soiuri de trandafiri nobili.

Lucrările de amenajare efectuate de-a lungul timpului au permis crearea unor condiții excelente pentru conservarea fondului genetic de plante exotice și pentru recrearea acestora, în vederea conservării celor aflate pe cale de dispariție.

10.Bojdeuca lui Ion Creanga

În cartierul Țicău din Iași, cei care vor să descopere locul în care a locuit marele povestitor Ion Creangă, în perioada 1872-1889, pot vizita Bojdeuca sa. Acesta a fost deseori vizitat acolo de bunul său prieten, Mihai Eminescu. Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România, fiind declarată muzeu în anul 1918.

De asemenea, în Iași se găsesc şi alte obiective turistice de interes național. Printre acestea se numără Biserica Sfântul Nicolae Domnesc (cea mai veche clădire sfântă din oraş), Mănăstirea Golia, Mănăstirea Galata, Biserica Sfinţii Atanasie şi Chiril, Mănăstirea Cetăţuia, Mănăstirea Frumoasă, Sinagoga Mare (inclusă pe lista monumentelor istorice şi considerată cel mai vechi lăcaş de cult evreiesc păstrat pe teritoriul Românie), Casa Memorială “George Topârceanu”, Casa Memorială “Otilia Cazimir”, Muzeul Memorial “Mihail Sadoveanu”, Muzeul Unirii, Casa Pogor, Casa Dosoftei, Biblioteca Universitară Mihai Eminescu,  Facultatea de Medicină și Farmacie (UMF) și Sala Paşilor Pierduţi.

Este mereu o incantare sa vizitezi capitala Moldovei, Iasi.

In ideea ca ti-au placut recomandarile noastre, te invitam sa distribui acest articol. Asadar alege informat pentru vacante reusite!!!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *